Hurricane bij Goeferdinge

15 mei zou vooral gekenmerkt worden door enkele opmerkelijke acties van de Hurricane-Squadrons boven onze streek.

's Ochtends werd zes Hurricanes - drie van het 87 en evenveel van het 504 Squadron er op uit gestuurd om het oosten van Seclin te vrijwaren. De twee secties verloren elkaar uit het oog, en het trio van het 87 Sqn bemerkte enkele bommenwerpers over de Belgische grens. Sgt Gareth Nowell herinnerde zich later :

"Eerst vielen we toestellen aan die een Belgische stad aanvielen. Er hing een lage bewolking en Dennis David vloog eronder en werd door luchtafweer beschoten."

Negen tweemotorige toestellen werden ge√Įdentificeerd als Dornier 17's boven de streek Bergen - Saint Ghislain.

"David en ikzelf vielen aan. David brak de aanval af maar ik ging door en schoot het links vliegende toestel neer. Ik kon niet zien waar David nu was, dus ik ging alleen verder, waarbij ik de overblijvende toestellen op verschillende manieren aanviel. Ik dook doorheen de formatie, viel vanuit port aan, vooraan en langs achter."

Nowell dacht dat hij wel vier Dorniers zou neergeschoten hebben vooraleer zijn propellor door vijandelijk vuur werd weggeschoten, waardoor hij verplicht was zijn L1614 in een veld bij Goeferdinge neer te zetten. Hierbij miste hij op een haar na een weg waarlangs vluchtelingen trokken. Hij slaagde er maar niet in de brandstoftanks van zijn Hurricane in brand te steken. Intussen stond een Belgisch officier naast hem, die hem vergezelde naar een nabijgelegen dorp, vanwaar hij met de wagen naar het dichtstbijgelegen spoorwegstation gevoerd werd. Hier werd hij dan gearresteerd door een rijkswachter die meende met iemand van de vijfde kolonne te doen te hebben. Nowell wist de arm der wet echter te verschalken en liftte met een Brits konvooi en arriveerde uiteindelijk de volgende ochtend op zijn basis Seclin.

Datum: 
15/05/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Nowell Gareth
Locatie

Goeferdinge
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996