Het vliegfeest van Roeselare (27-29 augustus 1911)

In 'L'Echo d'Ostende' van 31 augustus 1911 verscheen over dit weinig gekende vliegfeest het volgende verslag:

Duizenden en duizenden mensen hebben zondag ll. de eerste dag van de vliegmeeting in Roeselare bijgewoond. Naast René Cozic namen ook de gebroeders Olieslagers deel aan de vliegdemonstraties. De 'Antwerpse Duivel' opende de meeting omstreeks 5 u. Na verschillende malen omheen het vliegveld te hebben gecirkeld, landde hij “en vol plané” voor de tribune. Daarna kwam Cozic aan de beurt en ook hij vloog zijn rondjes boven de juichende massa toeschouwers.

Daarna steeg broer Max Olieslagers tot op een hoogte van tweehonderd meter en verdween tot grote ontsteltenis van de aanwezigen opeens uit het zicht. Pas 25 minuten later keerde hij terug en landde hij onder een daverend applaus. René Cozic en Jan Olieslagers vertrokken toen bijna simultaan. Spoedig bereikte Jan weer een grote hoogte. Ongeveer vijftien minuten later streken beiden weer neer “aux acclamations de l'assistance” waarvan de meeste nog nooit een vliegtuig hadden zien vliegen.

Tijdens de drie resterende dagen vlogen de piloten naast hun klassieke vliegveldrondjes ook enkele over land vluchten naar de omringende gemeenten. Zo vloog Cozic op maandag 28 augustus tot Hooglede, cirkelde enkele malen boven de dorpskern en keerde op een hoogte van honderd meter terug naar het landingsterrein. Op dinsdag 29 augustus, markdag in Roeselare, greep onder een stralende zon de snelheidswedstrijd Roeselare (vliegveld) – Rumbeke (kerktoren) en terug plaats. Hoeft het gezegd dat Jan Olieslagers met zijn veel snellere Blériot deze confrontatie tussen de een- en de tweedekker met minuten voorsprong won.

De laatste dag werden nog enkele rondjes gevlogen, maar de grote belangstelling van de eerste dagen was toen al enigszins zoek.

De foto's werden ons welwillende ter beschikking gesteld door de familie Carbonez-Declercq te Roeselare. Ze zijn vermoedelijk tijdens dit vliegfeest genomen, maar 100 % zekerheid hierover hebben we niet.

Datum: 
27/08/1911
Personalia: 
Olieslager Max
Olieslagers Jan
Cozic René
Locatie

Roeselare
be
Type Locatie: 
Incident