Heinkel He 111 te Berlare

Die nacht is Londen weerom het doelwit, alsook Swanscombe en Stone (Graafschap Kent). Een honderdtal mensen sterven onder de Duitse bommen. Vijf bommenwerpers gaan boven Frankrijk en België verloren. De heer Janssens uit Berlare schreef :

"Het was donker en er hing een zware bewolking. Men hoorde vliegtuigen, toen plotseling iets dat op een vuurbal geleek door het wolkendek kwam aangevlogen. Het was een Duitse Heinkel. Twee inzittenden waren zwaar verbrand maar hebben nog getracht zich te redden met hun valscherm wat hen door het laag vliegende toestel niet gelukt is. Hun valschermen werden gevonden, beiden vonden de dood. Het toestel stortte op minder dan 1,5 km van de gemeenteschool. De dag nadien reden twee Duitse vrachtwagens door de straten van Berlare, volgeladen met de wrakstukken van de Heinkel en de lichamen van de bemanningsleden."

Het betrof hier de Heinkel He 111 A1+CP (Wn.2635) van Lt Hubert Janta van het 6./KG 53 (basis Lille-Nord). Ook de overige bemanningsleden kwamen in de crash om : Uffz Manfred Schlossbauer (waarnemer), Gefr Jürgen Meyer (radio) en Fw Gerhard Ritter (boordschutter). Op 13 november schreef de de Hauptmann Fritz Pockrandt, Staffelkapitän van het 6.Staffel een brief aan de familie Janta met het bericht dat Hubert  gestart was voor een raid op Londen en dat hij niet teruggekeerd was. De Hauptmann drukte de hoop uit dat Hubert en zijn bemanning mogelijks boven België het toestel verlaten hadden. Het mocht niet zijn; drie dagen later schreef de Kommandeur van de II.Gruppe, Major Steinweg, een brief waarin hij de dood van Hubert aankondigde... "Zijn boordmarconist had nog tot 20u44 geseind maar daarna werd geen nieuws meer ontvangen. Bij een zoekactie trof men het wrak en de lichamen bij 'Belary, 8 à 10 kilometer ten zuiden van Lokeren' aan." De onfortuinlijke bemanning vond op het kerkhof van St.-Niklaas een voorlopige rustplaats.

Datum: 
11/11/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Berlare
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996