Hawker Hurricane V7226 voor Engelse kust - Jacques Philippart

Luitenant-vlieger (Pilot Officer RAF) Jacques Philippart (°11 januari 1909 Mont St.Guibert) was reeds sinds 1931 in het Militaire Vliegwezen. Hij was bekend als stuntvlieger en nam deel aan talrijke meetings. Hij stelde het prototype van de Stampe-Vertongen SV-4 voor tijdens de vliegmeeting van Evere in 1939. Samen met een andere Belg, Maurice Buchin, ontsnapte hij in juli 1940 naar Groot-Brittannië en werd meteen in de Royal Air Force opgenomen. Hij behaalde hij de eerste Belgische overwinning van de Slag om Engeland. In de schoot van 213 Squadron, dat met Hawker Hurricanes vloog, steeg zijn score tot zes overwinningen. Jacques Philippart steeg meermaals daags op om het laatste bastion in Europa te verdedigen tegen Duitsland, tot hij zelf neergehaald werd (Hurricane V7226 AK-I). Philippart gebruikte zijn parachute en kwam in de Noordzee terecht maar de Air Sea Rescue Service kon hem niet tijdig lokaliseren. Op 28 augustus spoelde zijn lichaam aan op de Engelse kust. Eerst werd hij op het Exeter Higher Cemetery (Heavitree) begraven, op 20 oktober 1949 werd zijn lichaam overgebracht naar het ereperk op de begraafplaats van Evere.

Voor de oorlog woonde Philippart in Melsbroek, vandaar dat er aan het oud gemeentehuis aldaar een gedenkplaat hangt. Er werd in dezelfde gemeente ook een straat naar hem genoemd.

Datum: 
25/08/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Philippart Jacques
Locatie


gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010