Halifax bij Hoogstraten

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 mei 1943, verzamelde Bomber Command 719 bommenwerpers (waaronder 11 Mosquito's) om de stad Wuppertal-Barmen te bombarderen. Deze operatie zou in de annalen van het Bomber Command genoteerd staan als "het uitgesproken succes tijdens de Slag om het Ruhrgebied".

De heen- en terugweg op de navigatorskaarten was over België getekend. Doordat er zo'n groot aantal bommenwerpers aan de raid zouden deelnemen, waren ook de verliezen vrij indrukwekkend. De Duitse diensten van de Kommando Stab Belgien/Nordfrankreich registreerden tien crashes van bommenwerpers binnen de grenzen van het bezette België.

De eerste bommenwerper die die nacht verloren ging was de Halifax 'TL-F' (serienummer W7876 of BB359) van het 35 "Pathfinder" Squadron. Dit toestel was één van de 21 toestellen die vanop Gravely opstegen om 22u.27 GMT om de andere 'faire raisers' (= bommenwerpers met uitsluitend brandbommen aan boord) te vervoegen. Deze bommenwerper werd waarschijnlijk neergeschoten door de Flak rond Antwerpen, die berucht was voor haar dodelijke accuraatheid. De 'TL-F' ging om 00u.15 lokale tijd bij Hoogstraten tegen de grond. Vijf bemanningsleden (piloot W/O James Lee RCAF, navigator F/Lt W.A. Tetley DFC, radiotelegrafist F/Sgt H.J. Ross, en beide boordschutters, Sgt V.S. Platt en Sgt F.M. Traynor) stierven in de crash. De twee overlevenden werden gesnapt door de Duitsers. De bommenrichter, Sgt J.R. Jones sleet de rest van de oorlog in Stalag Luft 6 (Heydekrug) terwijl de boordmeccano, F/O J.C. Goodson DFM, het einde van de vijandelijkheden afwachtte in Stalag Luft 3 (Sagan).

Datum: 
30/05/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Hoogstraten
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, De laatste vlucht van de Yvonne Proudbag, De Krijger, 1994