Halifax bij Budingen

Om 1u.25 localiseerde het radarstation 'Lurch'  een prooi. Het was een Halifax van het 35 Sqdn, het squadron dat eveneens die nacht reeds een toestel verloren had bij Hoogstraten. Terwijl de radar-operatoren piloot Heinz Schnaufer in de staart van de 'TL-C' (DT804) achterlieten, renden ze uit hun bunkers om hun bijdrage tot een potentiële overwinning met eigen ogen te aanschouwen.

Schnaufer's radiotelegrafist, Leutnant Baro, kreeg inmiddels de 'TL-C' op het scherm van zijn FuG 202 boordradar. De Duitse bemanning zou later rapporteren : "... na het aanvliegen met onze FuG 202 benaderde ik om 1u.38 het toestel tot op 200 meter, van rechtsboven, en ik identificeerde hem als een Halifax. Korte tijd later voerde ik langs onder de eerste aanval uit, die echter zonder gevolg bleef. De daaropvolgende tweede aanval veroorzaakte in de linkervleugel een felle brand, waarna de Halifax steil naar onder dook. Ik volgde het brandende toestel tot bij de inslag, om 1u.43, 1,2 kilometer ten oosten van Budingen, 7 km NW van Sint-Truiden."

P/O Ronald Hoos' Halifax werd onderschept met zo'n koude accuraatheid dat slechts zijn radiotelegrafist, F/Sgt J. Davidson, nog op tijd zijn parachute kon grijpen en springen. Hij werd gevangen genomen en verbleef in Stalag Luft 6 Heydekrug. De zes overige bemanningsleden stierven bij Duras (F/O R. Hoos, piloot, 25 jaar - Sgt Ronald Hodge, navigator, 20 jaar - Sgt John Kennedy, bommenrichter - Sgt Ernest Bell, boordmeccano, 25 jaar - Sgt Alexander Taylor, boordschutter, 22 jaar en Sgt Alexander Tannock, eveneens boordschutter, 20 jaar). Hun graf vinden we terug op Heverlee.

Datum: 
30/05/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Grazenseweg
Budingen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, De laatste vlucht van de Yvonne Proudbag, De Krijger, 1994