Gloster Gladiator of Firefly te Rognée

Het is niet met zekerheid geweten of Paul Dechamps die dag met een Gladiator, dan wel met een Firefly vloog, maar komende van Schaffen moest hij wegens een onverwachte sneeuwstorm boven Rognée uitstappen. Zijn toestel stortte te pletter, en de piloot werd na zijn landing nog honderden meter aan zijn valscherm gesleurd.

De Vooruit berichtte hierover: "Drie militaire jachtvliegtuigen van het vliegtuigencentrum te Schaffen, waren op verkenningstocht in de streek van Walcourt.

Toen de toestellen boven de gemeente Rognée vlogen kreeg een hunner motordefect. De piloot had het inzicht een noodlanding uit te voeren toen een sneeuwvlaag opsteeg en het vliegtuig meevoerde. De piloot zag in dat het onmogelijk was het toestel meester te blijven en sprong met zijn valscherm, van op 500 meter hoogte de ruimte in. Terwijl het toestel te pletter viel en gans vernield werd, kwam de piloot in gevaarlijke omstandigheden naar beneden. Hij kwam ruw tegen de grond terecht maar de wind deed de valscherm opnieuw bol staan en sleurde hem mede. De ongelukkige vlieger werd over een afstand van verscheidene honderden meters meegesleurd voor hij zich kon losmaken. Hij had kneuzingen bekomen.

De militaire overheid stapte ter plaatse af."

Datum: 
11/02/1938
Organisaties: 
Personalia: 
Dechamps Paul
Locatie

Rognée
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Vooruit 13 februari 1938
La Libre Belgique 12 februari 1938