Focke-Wulf jachtbommenwerper bij Koksijde

In de annalen van de Luftwaffe nemen de jachtbommenwerpers (Jagbombern of Jabo's) een aparte plaats in. Voornamelijk actief rond de Middellandse Zee en het Oostfront, was er ook een beperkt aantal van deze eenheden aan de Noordzee gestationeerd. De meeste van de Jabo-doelwitten situeerden zich langsheen de Britse zuidkust, en de Jabo-Staffeln boekten ondanks hun beperkte inzet enkele opmerkelijke successen. De Britse radarstations waren meestal te laat met het plotten van deze snelle laagvliegende formaties zodat de Britse jagers verplicht waren voortdurend patrouilles uit te voeren om de bedreiging het hoofd te bieden. Op Belgisch grondgebied was het de basis van Koksijde die een rol speelde in dit gebeuren.

De historiek van deze Jabo-Staffeln is nog steeds in heel wat nevelen gehuld. We weten slechts dat Koksijde fungeerde als satellietbasis, waar de brandstoftanks gevuld werden vooraleer de eigenlijke aanvalsmissie aan te vangen.

Het waren de Focke-Wulfs 190 van het type A-5/U3 van de I.Gruppe van het Schnellkampfgeschwader 10 en dezelfde types van het 10.(Jabo)/JG 2 die van deze accomodatie gebruik maakten. De U3-versie (U voor Umbau) van de Focke-Wulf A-5 was uitgerust met bombrekken onder de vleugels en romp, om alzo twee springtuigen van 250 kg en één van 500 kg te dragen.

In de koude voorjaarswind verlieten op 11 maart 1943 de jachtbommenwerpers de startbaan ten zuiden van de badstad om de historische plaats Hastings te bestoken. De Britse luchtafweer schoot er duchtig op los, en de luchtdoelartilleristen claimden twee van de zevenentwintig FW 190's neergehaald te hebben.

Fw Kurt Barabass sloeg drie kilometer ten oosten van de Koksijdse piste met zijn Focke- Wulf (Werknr.0820) tegen de grond en kwam hierbij om het leven. De machine behoorde tot het 6.Staffel/SKG 10. De piloot werd op de Veurnse begraafplaats ter aarde besteld.

Datum: 
11/03/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Toekomstlaan
Koksijde
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1996