Fiat CR.42 te Denderleeuw

Op 11 november 1940 werd de formatieFiat CR.42 van de Italiaanse 18° Gruppo, gestationeerd te Ursel, boven Engeland onderschept door het RAF Fighter Command. Maar voor zij die hieraan ontsnapten, hield het  niet op.Velen kregen te kampen met brandstoftekort en negentien toestellen slaagden er niet in hun basis te bereiken. Een belangrijk aantal was tevens beschadigd door de luchtgevechten met de Hurricanes en Spitfires.

Sottotenente Guiseppe Re vloog een heel eind het binnenland in en maakte een kraaklanding te Denderleeuw, tussen Aalst en Ninove. Een ooggetuige, de heer R. Van Roy, reed op dat moment met de fiets van Aalst naar Iddergem :

“Er was reeds Duitse politie en de piloot, een rijzige man met een litteken op zijn linkerwang, stond naast het vliegtuig. Het vliegtuig stond op zijn kop maar er was weinig schade aan. De dag nadien zijn de Italianen het komen weghalen en reden ze ermee door de Pontstraat in Aalst. De staart was aan een vrachtwagen vastgemaakt, de vleugels lagen op de wagen en er zaten een vijftal soldaten in mantel gewikkeld naast de vleugels.

Datum: 
11/11/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Denderleeuw
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: 40-45 boven Schelde, Dender en Durme, 1994
De Decker Cynrik: Corpo Aereo Italiano, De Krijger 2000