Fairey Fox te Wechelderzande - Maurice Peeters & Emile Adriaenssens

Onderluitenant-vlieger Maurice Peeters (°3 maart 1913 - Sint-Joost-ten-Node) en korporaal-vlieger waarnemer-mitrailleur Emile 'Milo' Adriaenssens (°18 april 1916 - Le Havre (F) van het 6de 'Rode Arend'-Jachtsmaldeel uit Nijvel vlogen een opdracht boven de Kempen. Toen ze boven Wechelderzande kwamen, gaf de piloot een staaltje van zijn bekwaamheid in het stuntvliegen weg. Volgens een ooggetuige liep het mis op het ogenblik dat hij uit een tolvlucht kwam en zijn vliegtuig terug wou stabiliseren. De rechtervleugel brak af en de Fox dook naar de grond. Een van de bemanningsleden wou nog gebruik maken van zijn valscherm, maar nog voor hij kon springen was het vliegtuig al op een open plek bij de Johannahoeve, op de grens tussen Wechelderzande en Vlimmeren te pletter geslagen. De twee vliegeniers werden dood vanonder de verwrongen puinhoop gehaald.

Over Maurice Peeters berichtte de Standaard nog : "... wiens verloofde te Wechelderzande woont, had daags tevoren op de tragische plek nog gestaan en beloofde de volgende dag ter hoogte van dezelfde plaats met zijn vliegtuig te komen groeten. Op deze plek ligt nu de vormlooze massa die zijn vliegtuig was.."

Hij rust nu op de begraafplaats van Etterbeek.

Generaal Duvivier, de bevelhebber van de Belgische luchtverdediging, gelastte een onderzoek naar deze crash. In een schrijven aan de Stafchef van de strijdkrachten (dd 10 september 1939) liet hij weten:

"Hoewel dit manoeuver een courante beweging is tijdens een luchtgevecht of bij een grondaanval, is het materieel hiervoor niet meer geschikt.  (...) Ons jachtwapen heeft al te weinig vliegtuigen, en daarom zie ik mij verplicht (...) het gebruik van de Fairey Fox Hispano VI C van de III Groep enkel nog in te zetten voor:

- jachtopdrachten, maar dan als eenzitter

- als tweezitter enkel als opleidingsvliegtuig, politionele acties en beschermingsopdrachten.

Ik hou er aan te benadrukken dat deze maatregelen enkel een palliatief karakter hebben, en slechts een remedie zijn voor de totale ongeschiktheid van onze jachtvliegtuigen"

 

Datum: 
21/08/1939
Toestel: 
Organisaties: 
Personalia: 
Peeters Maurice
Adriaenssens Emile
Locatie
Vlimmersebaan 134
2275 Wechelderzande
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
De Standaard, 22 augustus 1939