Fairey Fox O-5 te Wortegem

Op vrijdag 14 december 1934  rond 9u.00 kwamen ook twee toestellen met elkaar in aanraking boven Anzegem. Het was een zwaar bewolkte dag en tijdens een manoeuvre kwam de Fairey Fox O-5, bestuurd door Kapitein Vlieger Edgard D'Hoore, in aanraking met met de Fox O-56 waarin Kapitein Vlieger Robert Fabry en Adjudant Vlieger Daniel Jordens, monitor, hadden plaatsgenomen. Door de hevige slag waarbij een deel van de staart werd afgerukt, was het toestel van D’Hoore onbestuurbaar geworden. De piloot maakte van zijn valscherm gebruik en kwam in een hooimijt terecht op de wijk Bouvelo. Zijn vliegtuig dat iets verder viel, zat voor een groot deel in de grond en was totaal verbrijzeld.

De Fox O-56 was ook beschadigd aan de schroef en aan de onderste vleugel. De piloot oordeelde dat het onmogelijk was terug naar Wevelgem te vliegen. Hij zocht een geschikte landingsplaats en bolde weldra over een partij bewerkt land, op een honderdtal meter van de plaats waar de O-5 lag. Alles verliep naar wens tot het vliegtuig, op het einde van de rit over de natte bodem begon te schuiven en in een gracht terechtkwam. Ook dit toestel was onherstelbaar beschadigd en werd korte tijd nadien afgeschreven. De beide inzittenden kwamen er met de schrik van af.

Piloot Daniel Jordens die Georges Lecomte in de jaren 80, kort voor zijn overlijden bezocht en interviewde, vertelde hem dat er in feite drie vliegtuigen bij de luchtbotsing betrokken waren.

Kon het derde vliegtuig terug naar Wevelgem vliegen ? Of gaat het om het toestel dat in Ename terechtkwam ?

 

 

Datum: 
14/12/1934
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Bouvelostraat
Wortegem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)
’t Volk van Ronse 22/12/1934, Blz 4
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon