Fairey Fox O-135 te Hoogerheide - Abel Maquet en Jean de Thibault de Boesinghe

Kapitein Abel Maquet vertrok op 15 mei 1940 samen met Sergeant Jean de Thibault de Boesinghe (allebei van het 7/3) met de Fox 0-135 voor een verkenning van de lijn Antwerpen-Breda. De piloot Abel Maquet beschreef in september 1940 vanuit een Oflag (krijgsgevangenkamp voor officieren) aan de vader van zijn waarnemer wat er gebeurde :

“Wij keerden terug naar onze linies en vlogen over de voorste eenheden van de Duitse kolonnes, toen wij door een batterij mitrailleurs onder vuur werden genomen. De motor van ons toestel werd getroffen en ik moest onmiddellijk een landing maken op een vreselijk slecht terrein en onder hevig vuur. Alles ging tamelijk goed : Jean was niet gewond. Alleen mijn wenkbrauw was open. Wij sprongen uit het toestel. De artillerie en de mitrailleurs zwegen, maar de infanteristen gingen voort met schieten. Jean, door uit het vliegtuig te springen langs de kant waar zich geen Duitse geweerschutters bevonden, werd deels beschermd door onze machine. Op dat ogenblik scheen het vuur zich op mij te concentreren. Ik kon mij als eerste van mijn valscherm vrijmaken, sprong in een gracht op twintig meter afstand en zocht op de kaart naar de weg die het voordeligste scheen voor de ontsnapping. Ik keerde mij naar Jean toe en riep hem mij te volgen. Toen antwoordde hij mij : “Ik ben verloren, denk aan uw eigen redding !”. Ik liep naar hem toe en vroeg hem of de verwonding ernstig was. Hij had een kogel gekregen in het bovenste gedeelte van de dij en was niet in staat zich op te richten. Ik bleef recht staan en hield de handen omhoog om het vuur te doen ophouden. De Duitsers, die ons blijkbaar wilden omsingelen, staakten het vuur, maar lieten door gebaren verstaan dat zij het vuur zouden heropenen indien Jean niet recht stond. Toen begaf ik mij in hun richting en riep hen in het Duits toe dat hij gewond was en niet in staat recht te staan. Door Duitse soldaten omringd, keerde ik naar hem terug en ik moet zeggen, dat op het ogenblik, dat wij er aankwamen, twee soldaten reeds bezig waren met het openen van hun verbandzakje."

Het incident vond plaats te Hoogerheide, niet ver van het Nederlandse Woensdrecht. De Boesinghe stierf na complicaties na twee heelkundige ingrepen in het hospitaal van Cleve, op 25 juli 1940.

Datum: 
15/05/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Maquet Abel
de Thibault de Boesinghe Jean
Locatie

Hoogerheide
nl
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Mei 1940 boven België, De Krijger, Erembodegem, 1992
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008