Fairey Fox O-123 te Herten - Etienne Dufossez

Luitenant-vlieger Etienne Dufossez (°21 augustus 1914 - Sint-Gillis/Brussel) maakte deel uit van 5/III/2 dat uitgerust was met de verouderde Fairey Fox VI. Deze eenheid bevond zich op 10 mei 1940 te Schaffen om deel te nemen aan schietoefeningen te Beverlo. De vliegtuigen stegen op enkele minuten voordat de Duitsers het veld bombardeerden en ze landden op het hulpvliegveld van Vissenaken. Dertig minuten later stegen negen vliegtuigen op voor een patrouille rond Diest maar ze werden onderschept door Messerschmitts en luitenant-vlieger Dufossez slaagde er in om met zijn O-123 een Bf 109 te beschieten -gevlogen door Feldwebel Hoppe van 3./JG 27, die even later neerstortte. Dufossez werd op zijn beurt onderschept en beschoten en moest uit de Fox springen. Ongelukkiglijk ging zijn valscherm niet open en de piloot stortte te pletter te Herten. Twee andere Belgische vliegtuigen werden ook neergeschoten: de O-111 van onderluitenant-vlieger Brel en de O-127 van sergeant-vlieger Detal. De overwinning van Dufossez zal nooit worden gehomologeerd maar hij werd postuum gedecoreerd met de Leopoldsorde.

Bij de kerk van Herten staat een monument voor Dufossez. Metalen emblemen en een foto van de piloot sieren de gedenksteen.

Datum: 
10/05/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Dufossez Etienne
Locatie

Herten
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Mei 1940 boven België, De Krijger, Erembodegem, 1992