Fairey Firefly Y-65 te Grobbendonk - François Hardies

Adjudant-vlieger François Hardieswas piloot bij de afdeling 'Essais en vol' van de Technische Dienst in Evere, Zijn taak bestond erin nieuwe en gereviseerde toestellen te testen vooraleer ze aan de verschillende smaldelen werden afgeleverd. Het was op een dinsdagmorgen dat hij met de Fairey Firefly Y-65 een dergelijke missie uitvoerde. Boven de streek Herentals – Lier voerde hij alle voorziene oefeningen uit. Op een hoogte van 3.000 meter ontplofte er plots iets in de motor en het vliegtuig dook met een helse vaart naar de grond. Waarom de piloot geen gebruik maakte van zijn parachute is een raadsel. Het vliegtuig tolde nog een paar keren om zijn as en stortte dan neer in een dennenbos te Grobbendonk waar het vuur vatte en ontplofte. De piloot schoot er het leven bij in.

Adjudant François Hector “Le Pélican” Hardies zag het daglicht te Etterbeek op 26 april 1901. Op 1 september 1922 vervoegde hij de 16e promotie kandidaten militaire piloten te As (Limburg). Op 23 januari 1923 werd hij te Gosselies in het bezit gesteld van het civiel vliegbrevet. Daarna keerde hij terug naar As waar hem op 1 augustus 1923 het brevet van volwaardig militair piloot werd overhandigd. Na enige jaren dienst in observatie- en jachtsmaldelen (Goetsenhoven, Schaffen en Nivelles) bekwam Hardies zijn mutatie als testpiloot naar de Technische Diensten van de Militaire Luchtvaart te Evere.

Hardies ligt begraven te Evere, onder een merkwaardige zerk.

Datum: 
21/03/1933
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Hardies François
Locatie

2280 Grobbendonk
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)
De Standaard, 22 maart 1933