Fairey Battle T-64

Dit toestel nam deel aan de raid op Veldwezelt, op 11 mei 1940. Alex Binon, de piloot van de T-64,  vertelde later :

“In de omgeving van Leuven werden spoortrekkende granaten op onze formatie afgevuurd. Gelukkig werd niemand geraakt. Het waren onze eigen troepen die ons bestookten. Zij konden geen bevriend vliegtuig van vijandelijk onderscheiden. Bij Tienen werden wij opnieuw beschoten. Eens Tongeren voorbij waren de wegen totaal verlaten maar weldra verschenen de eerste Duitse kolonnes en met hun machinegeweren bestookten zij de formatie met spoortrekkers. Er viel niet aan te twijfelen, de vijand had goed en wel een bres geslagen in onze verdedigingslinie van het Albertkanaal. Ik gaf het bevel om alles voor het bombardement klaar te maken. Ik was de derde in de formatie in lijn na de leider, Kapitein Glorie, en mijn vriend, Franz Delvigne. Ik zag goed de acht bommen onder de vleugels van mijn kameraden en angstig wachtte ik op het verschijnen van de brug en op het bombardement van mijn voorgangers. Weldra verscheen de brug van Vroenhoven, intact. Wij vielen dadelijk onder een ongelooflijk dicht vuur.”

De boordschutter was korporaal G.H. Legand.

Enkel deze T-64 wist een bombardement uit te voeren. Alex Binon :

“Met al mijn krachten drukte ik op de commandoknop van de claxon, die ik hoorde en die mij een zekere opluchting bezorgde. Toen voelde ik dat het vliegtuig lichter werd. Geen twijfel mogelijk, mijn bommen waren gevallen. Ik zag ze aan beide zijden van de brug ontploffen. Ik had het doelwit omringd. Ik zwenkte meteen in westelijke richting en dook in de richting van de grond om vervolgens een scheervlucht uit te voeren.”

De projectielen van de T-64 vielen rakelings voorbij de randen van de brug in het water. Terwijl Korporaal G.H. Legrand schoot naar alles wat bewoog, wist Binon de T-64 om 7.35 uur naar Aalter terug te vliegen.

Op 13 mei, om 9.10 uur startte de Battle T-64 met Adjudant Louis Crooy en Kapitein Paul Burtonboy, voor de langste Belgische missie tijdens de Achttiendaagse Veldtocht – Crooy had immers in 1928 het duurrecord gebroken (60 uur ononderbroken vlucht). Hij vloog tot Lier, en volgde vandaar de KW-linie, over Leuven tot in Waver. Toen het duo na zowat tweeënhalf uur vliegen terug de landing op Aalter inzette, werden ze even beschoten door een Franse mitrailleurploeg. Een brandstoftank werd doorboord, en na deze missie was ook deze Battle tijdelijk onbeschikbaar.

Het toestel werd achtergelaten op Aalter.

Datum: 
11/05/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Binon Alex
Legand G.H.
Locatie