Een watervliegtuig voor de Belgische kust

In “Le Carillon” van maandag 11 augustus 1913 verscheen volgend bericht:

De aviateur Levavasseur

Zaterdagmorgen hebben heel wat wandelaars, die zich met het schitterende weer op de pier bevonden, een buitengewoon mooi maar onverwacht schouwspel kunnen meemaken.

Om 10 u 50 heeft de Franse piloot Levavasseur met gemak en meesterschap zijn watervliegtuig neergezet op zee en is de havengeul binnengevaren Achter het toestel zag men een in wit schuim uitgerekt kielzog, waardoor het vliegtuig het uitzicht kreeg van een grote zwaan.

Onder het enthousiaste applaus van het publiek stapte de beroemde aviateur, vergezeld van zijn passagier M. Rougerie, naar een hotel op de dijk.

Levavasseur kwam uit Emden (Duitsland) via Amsterdam waar hij was geland om benzine te tanken. De piloot en zijn passagier, uit Emden vertrokken om 5 u 30, verklaarden hoe opgetogen ze waren over hun reis . Ze toonden zich zeer geroerd door het hartelijk onthaal dat het talrijke publiek, dat zich nu ophoudt in Oostende, hen bezorgde.

Het toestel van Levavasseur is een Nieuport met een Gnome motor van 100 pk. Hij realiseerde hiermee 110 km/u. Het is de eerste keer dat een watervliegtuig in Oostende op het water komt landen.

Na een korte maaltijd en na hun voorraad benzine te hebben aangevuld, zijn onze vogelmensen terug vertrokken onder de toejuichingen van het volk. M. Levavasseur begeeft zich naar Dieppe, vervolgens naar Rouen en dan naar Issy les Moulineaux.

Iedereen heeft met grote belangstelling de verschillende handelingen bij het vertrek van het vliegtuig gevolgd. Zelfs toen het vliegtuig al een heel eind weg was, werd nog lovend nagepraat over deze onverschrokken koningen van het luchtruim.

In Nieuwpoort heeft men Levavasseur om 11 u 45 zien voorbijvliegen op een buitengewone hoogte.

De dag daarop, op 12 augustus 1913, moest “Le Carillon” echter meedelen:

Levavasseur is in zee gevallen

We vernemen zopas dat de aviateur Levavasseur, die zaterdagmorgen in Oostende is geweest, op weg naar Dieppe, Rouen en Issy les Moulineaux, in zee is gevallen in het zicht van Berck Plage. Hij, zijn passagier en het toestel werden door een reddingsboot uit het water gehaald.

Datum: 
09/08/1913
Toestel: 
Personalia: 
Levavasseur
Locatie


Type Locatie: 
Incident