DH Fox Moth OO-ENC en de Woestijnrally - Guy Hansez

Guy Hansez (1905-1978) had de rood-zilveren Fox Moth van de Prince of Wales overgenomen. In het Belgisch luchtvaartregister werd die als OO-ENC ingeschreven. Als lid van de Antwerp Aviation Club zou hij met dit toestel een aantal bijzondere vluchten uitvoeren. Op 11 januari 1934 landde hij op Deurne na deelgenomen te hebben aan een internationale vliegwedstrijd boven de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten, een tocht van 16 500 kilometer. De Standaard berichtte:

"Het was half drie toen het kleine vliegtuig OO-ENC Fox Moth, in z'n hel roode kleur op 't vliegveld van Deurne neerstreek, komende uit Franrijk, waar het een drietal dagen opgehouden was door de ongustige weersomstandigheden. (...)"

Guy Hansez had op die vlucht zijn echtgenote mee, Marie-Louise Fester. "de uitzonderlijk knappe luchtvaartster, die haar echtgenoot zoo voorbeeldig terzijde stond in de verwezenlijking der vlucht.

In een prettige, zeer aangename causerie onderhield Mevrouw Hansez ons dan over den langen tocht, die op 5 December begon en over de verre landen van over zee ging, als Algerië, Marokko, Tripolitanië, Egypte, Palestina, de woestijn van Sahara enz.

In totaal werden ruim 16 500 kilometer afgelegd, en in den Internationalen Prijskamp van Cairo waren zij 2e geklasseerd voor den snelheidsprijskamp en 4e in de Ronder der Oasen, boven de verre uitgestrektheden der Woestijn.

Met enkele woorden kenschetste Mevr. Hansez de menigvuldige en steeds afwisellende schoonheid der bezochte streken, vooral wijzend op de karakteristieken van Laghouath in Algerië, Tripolis en z'n erbarmlijke vliegveld, Toghourt met z'n comfortabele hotels in volle Sahara, Timimoun met z'n warmroode huizekens aangeleund tegen de barre rotswanden, Tozour, Tobruck, en de ons meer gekende Marrokaansche steden Fez en Rabat, vanwaar de terugtocht ondernomen werd."

Datum: 
05/12/1933
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Hansez Guy
Locatie

Deurne
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Standaard 13 januari 1934