DH 9 te Elsenborn - Désiré Verbraeck & Jean de Callataÿ

In het dagblad “Le Soir” van dinsdag 29 juli 1930 lezen we dat een militair vliegtuig is neergestort te Elsenborn en dat de twee inzittenden gekwetst zijn. De vrij vertaalde tekst van het artikel luidt als volgt: “Een waarnemingstoestel dat bestuurd werd door sergeant vlieger Désiré Verbraeck en waarin luitenant vlieger Jean de Callataÿ als waarnemer had plaats genomen beëindigde een artillerie geschutsregeling boven het kamp van Elsenborn. Op het ogenblik dat het toestel zou landen schoof het zijwaarts weg en plofte het in volle vaart tegen de grond. De piloot werd met een beschadigd en overvloedig bloedend aangezicht uit het wrak gehaald. Luitenant de Callataÿ kwam er met een gebroken linkerarm van af. Ze werden alle twee naar het Luikse militair hospitaal gevoerd."

Wat er eigenlijk juist gebeurd is kon niet achterhaald worden. Volgens de tekst van een kabinetsnota waarin het ongeval ter sprake komt, wordt gewag gemaakt van slechte weersomstandigheden, maar Henri, de broer van Désiré, meent zich te herinneren dat hij destijds vernam dat het ongeval gebeurde gedurende de voorbereiding van een vlucht die over Luik gepland was ter gelegenheid van de openingsceremonie van de “Watertentoonstelling” aldaar. Drie toestellen moesten in formatie vliegen en elk een stuk gekleurd laken ontrollen om de Belgische driekleur te vormen. Verbraeck en de Callataÿ moesten de zwarte kleur voortslepen en vlogen rechts van de formatie. Gedurende het ontrollen van de vaandels ging het fout en crashte het toestel, misschien wel mede als gevolg van slechte weersomstandigheden. Désiré werd in elk geval heel zwaar gewond aan de linkerkant van zijn gezicht en er kwam heel wat plastische chirurgie aan te pas om zijn gelaat te herstellen.

Gedurende zijn verblijf in het hospitaal werd hij op 31 juli eerste sergeant benoemd en na enige maanden herstelverlof vervoegt hij zijn eenheid, waar hij op 14 november 1930 het hoger brevet behaalt.

Datum: 
26/07/1930
Organisaties: 
Personalia: 
Verbraeck Désiré
de Callataÿ Jean
Locatie

Elsenborn
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Archief Georges Lecomte
Het Laatste Nieuws 28 juli 1930
Gazet van Antwerpen, 29 juli 1930
Le Soir, 29 juli 1930
fam. Verbraeck