DH 9 D-100 te Goetsenhoven - Victor Groenen

Van 2 tot 4 juni 1928 vestigden sergeant-vlieger Groenen en adjudant-vlieger Louis Crooy een wereldrecord toen ze gedurende 60 uur, 7 minuten en 32 seconden in de lucht bleven met hun de Havilland DH-9 van het 7de 'Duivel' Smaldeel (III/1, Goetsenhoven). Om die prestatie te verwezenlijken, werden ze in vlucht bevoorraad door een tweede De Havilland DH-9 die de brandstoftank van hun toestel vulde via een rubberen slang.

Op 15 juni, rond 11u.35 kwam er voor sergeant-vlieger Victor Groenen (°31 juli 1905 -Edegem) een voorbarig einde aan zijn veelbelovende carrière. Hij moest die dag in gezelschap van onderluitenant-vlieger Jean 'Ralp' Danckers een waarnemingsopdracht verzekeren aan boord van de De Havilland DH-9 D-100. Groenen steeg op zonder problemen en bevond zich even later ten westen van het vliegveld Goetsenhoven op een hoogte van ongeveer 300 meter, toen de motor haperde. Groenen zette nog een zijwaartse beweging in naar links maar toen stuikte zijn toestel naar beneden. Sergeant Groenen liep zware verwondingen op en stierf in de wagen die hem naar het hospitaal voerde. De waarnemer kwam er met een kwetsuur aan het linkerbeen van af.

Datum: 
15/06/1928
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Groenen Victor
Locatie

3300 Goetsenhoven
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010