DH 4 A7421 bij Ooike

Op vrijdag 13 juli 1917 waren de Albatros D.III’s van van Jasta (jagdstaffel) 28 waartoe Ltn Ernst Hess behoorde pas opgestegen, als de Duitse piloten een formatie DH-4’s ontwaren die de Frans-Belgische grens kruisen. De Duitse jagers zetten de achtervolging in tot in de nabijheid van Oudenaarde, maar kunnen de snelle Britse toestellen niet bijbenen. De Albatrossen klimmen naar 4.300 meter en komen aldus in een uitstekende positie om de bommenwerpers op te vangen als ze de op de terugweg zijn. Hess kiest het vliegtuig uit dat links achteraan in de Britse formatie vliegt, duikt erop af en lost een eerste salvo. Eerst beantwoordt de waarnemer-mitrailleur van de DH-4 zijn geschut maar het vuren stopt bijna onmiddellijk; teken dat de schutter geraakt is. Ondertussen onderneemt de Britse piloot verwoede pogingen om zijn aanvaller te ontwijken. Na een tweede salvo van 100 kogels dat van dichtbij wordt gelost duikt de tweezitter naar de grond, zijn vleugels breken af en tezelfdertijd valt de waarnemer uit zijn geschutskoepel. De DH-4 met serienummer A7421 slaat rond 15u.30 brandend tegen de grond tussen Oudenaarde en Ooike.

De stoffelijke overschotten van de beide inzittenden worden later teruggevonden. Het verkoolde lijk van de piloot lag in het uitgebrande wrak en zou pas later een naam krijgen. Het levenloze lichaam van de waarnemer dat op een kleine honderd meter van de uitgebrande vliegtuigresten lag, kon geïdentificeerd worden als dat van 2Lt Frank Lambton Oliver. De twee Britse vliegeniers werden op het stedelijk kerkhof aan de Dijkstraat begraven, daar rusten ze heden ten dage nog steeds op het Ereperk.

Lt. Alexander Perceval Matheson werd geboren in Bringhton, Littlehampton op 21 januari 1895 en was de laatste in leven zijnde zoon van Sir Alexander Perceval Matheson, 3de Bart., en lady Eleanor Matheson, uit Ardarun, Littlehampton, Sussex.

Na de lagere school in Sint Ronan’s vervolgde Alexander zijn studies in Oundle waar hij in januari 1910 bekwaam geacht werd om naar Dryden over te stappen. In februari 1914 week hij uit naar Canada om er een vier jaar durende cursus te volgen aan het Ontario Agricultural College.

In 1915 ontving de jonge student zijn oproep om de Army Service Corps te vervoegen. Hij keerde terug naar Engeland en een week later vervoegde hij zijn eenheid. In november 1915 stapte Matheson over naar het Royal Flying Corps, en in februari 1916 werd hij geattacheerd aan 55 Squadron dat in Frankrijk gestationeerd was. Hij voerde gevechtsopdrachten uit tot hij op 13 juli werd neergeschoten gedurende een gevecht dat boven het land tussen Schelde en Leie beslecht werd. Hij had toen de graad van Luitenant en was bovendien plaatsvervangend Flight Commander. Een van zijn officieren beschreef hem als zijnde een van de moedigste en beste piloten van zijn smaldeel.

Zijn naam staat vermeld op pagina 579 van het “Canada’s Book of Remembrance”, dat bewaard wordt in de “Peace Tower op Parliament Hill” in Ottawa.

Zijn waarnemer/boordschutter, 2Lt Frank Lambton Oliver, was van de Somerset Light Infantry aangehecht aan de Royal Flying Corps.

De Duitse piloot, Ltn Ernst Hess, behaalde die dag zijn derde officiële overwinning. Hij werd geboren te Wiesbaden op 8 januari 1893. Na een opleiding als technieker behaalde Hess zijn pilotenlicentie (Nr 535) op 26 september 1913. Op 1 april 1914 begon hij zijn militaire pilotenopleiding en op 21 november kreeg hij de pilotenbadge opgespeld. Na bij diverse Staffels te hebben gediend in Frankrijk en een tijdje als onderrichter te hebben gefungeerd in Duitsland, kwam hij op 12 juni 1917 terecht bij Jasta 28 (Royal Wurtenburg), die in de periode dat hij zijn overwinning op Matheson en Oliver behaalde, van op het vliegveld te Wasquehall (F) opereerde. Op 19 september 1917 werd hij staffelführer bij Jasta 19 en in december kreeg hij het bevel over de Jagdgruppe van de Iste Armee. Hess behaalde 17 overwinningen en kreeg achtereenvolgens het IJzeren Kruis 2de en 1ste klasse en het Ridderkruis met zwaarden der Hohenzollern. Op 23 december werd hij ten oosten van Fresnes (F) zelf neergehaald door de Franse Adjt de Kergolay van Escadrille N.96 die meteen zijn eerste overwinning behaalde. Het stoffelijk overschot van Ltn Hess werd naar zijn geboortestad overgebracht.

Georges Lecomte

 

Datum: 
13/07/1917
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Ooike
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)
Henshaw Trevor: The Sky their Battlefield, Grub Street, London, 1995
Cross & Cockade, jaargang 11, Nr 2.
www.inmemories.com/rollofhonour/oundleschool.htm