De dood van Marcel Gysen

door Bob Block

Maandag 23 januari 1956 is een koude, regenachtige dag.  Om 9.50 uur stijgen vier Thunderjets op vanaf de vliegbasis Kleine Brogel voor een IFR-vlucht. Leader is mijn dorpsgenoot kapitein-vlieger Marcel Gysen. De nummer twee is Jean Peeters, nummer drie is Werner Coppens en nummer vier Lucien-Paul Vanheyste.

De start verloopt in paren en Marcel klimt uit, samen met zijn nummer twee - sergeant-vlieger Peeters als wingman. Er wordt gevlogen onder IFR-condities. Het zicht in de wolken varieert van 20 tot 30 m. Op  ongeveer 15.000 voet merkt de nummer twee dat hij zich samen met zijn leader Marcel Gysen in een abnormale positie bevindt; dwarshelling van 90° naar rechts. Hij moet zijn plaats als wingman lossen en kan zijn vluchtpositie herstellen. Herhaalde radio-oproepen naar de leader blijven onbeantwoord. Om 9.55 uur boort de Thunderjet FS-21 zich in de grond in een bosperceel in Zoersel (Antwerpen) op enkele kilometer van de basis van Oostmalle (wat later aanleiding geeft voor de vergissing dat zij daar opgestegen waren). Kapitien Gysen heeft zich uitgeschoten met zijn schietstoel, helaas op te geringe hoogte. Het verminkte lichaam van Marcel wordt gevonden op een zeventigtal meter van de impact. Tot zover het korte relaas van die fatale vlucht.

Er is nooit enige duidelijke reden gevonden. Er werden verschillende mogelijke oorzaken naar voor geschoven. Een ervan is “loss of awareness” (vertigo) en een andere is een mogelijk falen van alle elektrische instrumenten (vandaar ook het waarschijnlijk uitvallen van de boordradio).

Helaas staat deze crash niet alleen. In datzelfde jaar vonden nog twaalf andere dodelijke ongevallen plaats.

Ik heb deze tekening gemaakt zonder de hulp van foto’s van het desbetreffende toestel. Ik beschikte alleen over een foto van de  YL-X van het 3de Smaldeel, 2de Wing van Florennes (tweede profile). Dus ik verontschuldig mij op voorhand voor eventuele fouten en foutjes die zich zouden voordien in de profiles.

Graag doe ik hier een oproep aan mensen die hier mogelijk meer inlichtingen en/of foto’s  zouden hebben van dit vliegtuig of over deze crash.

Alhoewel ikzelf slechts tien jaar oud was, herinner ik mij nog levendig de commotie die deze gebeurtenis in ons dorp teweeg bracht.

Datum: 
23/01/1956
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Gysen Marcel
Locatie

Zoersel
be
Type Locatie: 
Incident