Crash bij Ename

Een lestoestel van de vliegschool van Wevelgem maakte brokken in Ename. In dat verband verschijnt het volgend artikeltje in “De Scheldeklokke”, Nr 50 van zondag 16 december 1934:

Vrijdag namiddag der verleden week (14 december 1934) moest een vliegtuig met militairen, dat over Oudenaarde naar de richting van onze gemeente kwam aangevlogen, door defect aan den motor neerstrijken rechtover de kapel met het Christusbeeld, aan de inkom der gemeente. De twee vliegers, afkomstig van het vliegveld van Wevelgem, sprongen uit hun toestel wanneer het nog zes tot zeven meter van den grond was en konden aldus ongedeerd er van afkomen. Het vliegtuig dat bij de landing nog enige meters op eigen kracht verder liep, zette zich ten laatste vast doordat een der schroeven in de grond sloeg.

De gendarmerie werd verwittigd welke er heel de nacht de wacht hield, tot wanneer de deskundigen uit Wevelgem het toestel kwamen nazien en weghalen.

Op blz 2 van “De Gazet van Oudenaarde” van zaterdag 15 december 1934, verschijnt ongeveer de zelfde tekst:

Noodlanding van een vliegtuig.

Een vliegtuig met militairen, die over Oudenaarde in de richting onzer gemeente kwam gevlogen, moest door defect aan de motor neerstrijken rechtover de kapel, aan de inkom der gemeente. De twee vliegeniers sprongen uit hun toestel op 6 tot 7 m van de grond en konden er dus ongedeerd van af komen (???). Het vliegtuig dat bij de landing nog enige meters verder liep, zette zich vast, doordat een der schroeven in de grond sloeg. De Rijkswacht werd verwittigd en hield heel de nacht de wacht. Deskundigen van Wevelgem kwamen het toestel nazien.

Toch handige jongens die van op een hoogte van 6 à 7 meter uit een neerstortend vliegtuig springen en ongedeerd aan de grond komen. Waarschijnlijk hebben de beide reporters, misschien onder invloed van de avonturen van Kuifje, die in die tijd ook al furore maakten, lichtelijk overdreven.

Datum: 
14/12/1934
Organisaties: 
Locatie

Ename
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)