Caudron C 101 te Viesville - Marcel Dufour en Gabriel Modave

Met het oog op een eventuele aankoop door de Militaire Luchtvaart werden adjudant-vlieger Marcel Dufour (°3 maart 1904 - Jumet) en zijn waarnemer luitenant-vlieger Gabriel  Modave (°30 januari 1898 - Courrière), beiden van de Technische Diensten te Evere (1/3Aé), belast met het testen van een Franse Caudron C-101 (registratie F-AHF?), uitgerust met een Hispano-motor van 450 pk. Ze zouden terzelfdertijd trachten het Belgische hoogterecord te verbeteren.

De bemanning verliet het vliegveld Evere en zwenkte richting Gosselies. De bedoeling was om voortdurend over en weer te vliegen tussen de twee vliegvelden en ondertussen zo hoog mogelijk te klimmen. Rond 11u.15 had het toestel zo een hoogte bereikt dat het met het blote oog nog amper zichtbaar was. Het vloog boven de sector Roux-Courcelles-Viesville toen er een luide ontploffing weerklonk. Ooggetuigen die de knal gehoord hadden, zagen een toestel van achter een wolk duiken en snel hoogte verliezen. Het leek hen dat de vleugels verdwenen waren en dat enkel de romp naar beneden tuimelde. Een nieuwe ontploffing en de Caudron spatte in vier delen uiteen. Twee stukken, de schroef en de motor, vielen in een weide achter de nonnenschool van Viesville, een deel van de romp stortte neer tussen de gebouwen van de school en het nabijgelegen pand, en het 'vierde deel', dat achteraf het lichaam van de waarnemer bleek te zijn dat uit het toestel was geslingerd, viel te pletter in de weide van de heer Rettelet.

De getuigen van het ongeval haastten zich naar de plaats waar het grootste deel van de romp was neergekomen. De brandstof had vuur gevat en door de ontwikkelde hitte konden ze het wrak niet naderen om het lichaam van de piloot vrij te maken. Tenslotte lukte het hen toch de riemen waarmee hij aan z’n zetel was vastgemaakt, door te snijden en hem uit de brandende poel te halen. Te laat echter. De piloot was aan zijn verwondingen bezweken en zijn lichaam was half verkoold. Dufour ligt op de gemeentelijke begraafplaats van Jumet.

Datum: 
16/03/1926
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Dufour Marcel
Modave Gabriel
Locatie

6230 Viesville
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010