Breguet 19 B-85 te Bierwart - René Wolff en Georges Dehalleux

Adjudant-vlieger René Wolff (°13 november 1908 Esch-sur-Alzette/Luxemburg) en adjudant-vlieger Georges 'Ketje' Dehalleux (°7 januari 1903 - Verviers), eveneens piloot, waren gedurende jaren aan het vliegveld van Bierset verbonden geweest. Ingevolge een hervorming van de Militaire Luchtvaart werden ze in 1935 naar Evere overgeplaatst en kwamen aldus terecht bij het pas opgerichte 5de Nachtbommenwerperssmaldeel 'Vleermuis' (5/I/3). Op het einde van de zomer namen de 'Vleermuizen' deel aan de grote legermanoeuvres. Het is in het kader van die activiteit dat Wolff en Dehalleux, samen met vijf bemanningen van dezelfde eenheid een nachtelijke missie vlogen op het parcours Durbuy-Dinant- Rêves (bij Nijvel)-Nouvelles (bij Mons)-en Evere. Daarbij was er een schijnaanval voorzien op de kwetsbare punten van Brussel, Antwerpen en Gembloux.

Rond 3u.25 kwamen ze in zeer slechte weersomstandigheden terecht en geraakten daarbij totaal gedesoriënteerd. De Breguet XIX B-85 cirkelde enige malen boven Bierwart, vermoedelijk op zoek naar een geschikte landingsplaats. De motor draaide op lage toeren en het is waarschijnlijk bij het nemen van een te scherpe bocht dat het vliegtuig, ingevolge snelheidsverlies, naar beneden dook. Het kwam met een geweldige klap terecht in een klaverveld, op een honderdvijftigtal meter van de weg Andenne - Eghezee. Beide piloten schoten er het leven bij in.

Datum: 
07/09/1935
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Wolff René
Dehalleux Georges
Locatie
rue d'Eghezée
5380 Bierwart
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010