Blenheim te Sint-Gillis-Dendermonde

Het 57 Squadron, dat reeds op 10 mei bij Dendermonde een Blenheim verloor, zou bij dezelfde stad nauwelijks vier dagen later nog een machine verliezen. De eenheid was op dat moment gestationeerd te Poix, en die ochtend, 5u.37 steeg het daar van de graspiste op voor een verkenningsmissie boven de Maas bij Dinant. De machine werd zwaar getroffen door machinegeweervuur van een Do 17. De piloot, P/O W.G. Spencer bleef ongedeerd maar zijn waarnemer, Sgt R. Pike was gewond terwijl Aircraft Man Owen Beaumont dood in de geschutskoepel zat. Om 8u10 zagen Belgische militairen in het Dendermondse fort langsheen de weg Dendermonde-Baasrode de Blenheim IV L9180 landen. Het toestel scheerde nog enkele boomtoppen af, om met luid geraas tot stilstand te komen in een akker achter de hoeve De Kinder in de Wolvestraat te Sint-Gillis. Beide overlevenden keerden naar hun basis terug. De omgekomen schutter Owen Beaumont werd de volgende dag op "het groot kerkhof" van Dendermonde begraven. Na de oorlog plaatste de familie van de gesneuvelde een herdenkingsplaat op het graf : "Aandenken aan onze geliefde en enige zoon Owen Ralph Beaumont R.A.F., gesneuveld in actie bij Dendermonde op 14 mei, 18 jaar oud. Voor altijd in onze gedachten. Vanwege ma, pa en zus Beryl - Norwich, Engeland". Wie zijn graf wil terugvinden, moet lang zoeken. Hij rust ergens in het midden van de Dendermondse begraafplaats, ietwat verloren tussen de burgers van de stad.

Het wrak van zijn Blenheim bleef nog maandenlang in de akker van de Wolvestraat liggen. Een van de vele bezoekers liet achteloos zijn sigaret vallen, waardoor de resterende benzine een kleine brand veroorzaakte.

Het duurde niet lang of de propellors verdwenen tijdens een nacht. Eenmaal de bezetter er was werden de motoren meegenomen.

Met behulp van trekpaarden sleurde landbouwer De Kinder het afgebroken staartgedeelte in zijn boomgaard. Daar werd de Blenheim het geliefkoosde speelterrein van zoon Pierre en zijn vrienden. Maar tijdens de winter van 1940 was het gedaan met de pret. De Blenheim L9180 werd door de bezetter gedemonteerd en meegenomen. In 1996 vonden we enkel de pantserplaten die de bemanning moesten beschermen terug op het hof De Kinder.

Datum: 
14/05/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Wolvestraat
Sint-Gillis-Dendermonde
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996