Bf 109 te Wijnendale

Het weer was niet zo schitterend, de herfst kwam met trage schreden het oorlogsjaar 1943 binnen. Starkey ging in mineur verder. De meeste geallieerde eenheden bleven op hun Britse vliegvelden, maar toch waagde een B-26 formatie het Woensdrecht aan te vallen.

De III.Gruppe van het JG 26 moest ingrijpen op het moment dat de Marauders boven België dreunde. Ze werden geflankeerd door ondermeer de Spitfires van de North Weald Wing. De Deense Major Karj Birksted, die de wing leidde, onderschepte een Messerschmitt G-6 (Wnr.18867) van de 7.Staffel. Deze werd bestuurd door Uffz Helmut Bannischka, een piloot die aan zijn zevende oorlogsvlucht toe was sinds hij op 4 augustus in het Geschwader opgenomen was.

De jonge piloot trachtte de Deen te vlug af te zijn. Hij dook naar omlaag om op 200 meter de stuurknuppel weer naar zich toe te trekken. Maar Bannischka vroeg teveel van zijn Gustav; een vleugel brak af en de piloot stortte reddeloos te Wijnendale tegen de West-Vlaamse aarde. Hij werd op het Ehrenfriedhog van Lille-Haubourdin ten grave gedragen.

Datum: 
14/09/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Wijnendale
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004