B-17 te Schorisse

Groot-Britannië - Vanaf 10u in de morgen van 25 november 1944 kozen 356 B-17 “Flying Fortress” van het 1st Bomber Division het luchtruim, met de opdracht 482,8 ton bommen op de  synthetische oliefabrieken van Merseburg te droppen. Om 13u30 werden ze gevolgd door een tweede golf  die bestond uit 315 B-17’s van de 3th Bomber Division die 908,3 ton bommen meevoerden naar hetzelfde doel.

In Merseburg werden vooral de bommenwerpers van de 1st BD en hun jachtescorte (716 North-Amerikan P-51 “Mustang”)  onder vuur genomen door een zeer intense Flak. Veel B17’s werden getroffen en de eerste verslagen maakten gewag van zevenenvijftig vermiste vliegtuigen.

Ook een toestel van 550 BS van 385 BG geraakte niet meer tot in Engeland. Het gaat om de B-17G 42-102551 “F” met een letter “G” in een donker vierkant op de staart (de herkenningstekens van de BS en BG) en die op de neus beschilderd was met een “Pin Up” die de naam “Sky  Godess” droeg.  Dat toestel werd boven het doel of op de terugweg zwaar beschadigd door het Duitse afweergeschut en zette zich, na een vlucht van ± 740 km met brand in de motor neer op een besneeuwd veld op het gehucht “Bos-te-Rijst” achter de kerk van de paters Montfortanen, langs de weg tussen Schorisse en Flobecq.  Van de elfkoppige bemanninglseden hadden er reeds zes het vliegtuig verlaten met hun valscherm. De vijf overigen, waaronder de piloot, een zekere MELLORS, bleven ongedeerd, maar sloegen op de vlucht omdat ze dachten dat ze in bezet gebied waren terechtgekomen .

Het wrak werd als “salvaged” opgetekend op 23/01/1945; het is te zeggen dat al wat nog bruikbaar was er door de Amerikanen was afgehaald. Hetgeen toen nog overbleef en niet te zwaar was, werd dan door de lokale bevolking meegenomen. De eigenaar van het stuk grond waarop het toestel lag, verkocht het tenslotte als oud ijzer.

Op Nieuwjaarsdag 1945 werden door Cécile en Paul Haelterman foto’s gemaakt van de B-17.

 

 

Datum: 
25/11/1944
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Bosterijstraat
Schorisse
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Luchtvaart boven het arrondissement Oudenaarde (manuscript)
André Van de Capelle in “Triverius”, jaargang 27 Nr 3 van juli 1997 en Rudi De Mets in Triverius.
Getuigenis van de heer Adelin De Zaeytydt, vroegere burgemeester van Schorisse.