B-17 bij Néchin

Honderd en acht Amerikaanse bommenwerpers - de grootste Amerikaanse luchtarmada tot dan toe - dreunen over Frans-Vlaanderen. Deze nadert Wevelgem, en de Gruppe schiet in actie.

Hauptmann Mietusch leidt zijn 7.Staffel in de aanval. Het is de eerste keer dat de Wevelgemse Gruppe de Vliegende Forten van zo dichtbij kan bekijken. Veel tijd hiervoor is er echter niet; de Amerikaanse boordschutters bijten van zich af. De Staffelkapitän Mietisch weet echter aanvankelijk niet dat het om Amerikaanse toestellen gaat. Hij identificeert zijn doel als een Short Stirling van de RAF. Om 10u35 beschiet hij een B-17 van de 301 BG, die bij Rijsel neerstort. Intussen moet zijn vleugelman de vuurkracht van de B-17 ondergaan; deze wordt door een Amerikaanse boordschutter neergehaald bij Mesen. Uffz Viktor Hager weet nog gewond met zijn parachute te springen, maar zou toch omkomen. Vijf minuten later onderschept de inmiddels tot Major bevorderde Priller eenzelfde type, ditmaal van de 306 BG, boven het grensgebied België/Franrkijk. Ook Priller heeft het aanvankelijk bij het verkeerde eind. Hij meende bij zijn landing een 'Liberator' neergehaald te hebben.

Hoe hij  deze Amerikaanse bommenwerper neerhaalde, laten we over aan de herinneringen van Lt Albert Lachasse. Hij was de bommenrichter van de B-17 met het serienummer 41-24510, die de naam 'Snoozy II' meegekregen had : "Tijdens de eerste vlucht over het doel werd ons toestel door Flak geraakt. Motor nummer 3 kreeg een voltreffer. Motor 1 werd door het vuur vernietigd. We moesten de formatie verlaten en trachtten de Engelse kust te bereiken. Vervolgens werden we aangevallen door vier Focke-Wulfs. Zij vlogen vier keer naar ons toe, langs achter, langs voor met de zon in de rug en tenslotte langs onder. Onze boordschutters haalden er één neer, deze explodeerde. Intussen stond onze B-17 in brand. De machine ging over in een duikvlucht en de piloot, Capt. John W. Olson, kon het toestel niet meer onder controle houden. Ik kon met twee vrienden springen."

De "Snoozy II" sloeg bij het Henegouwse dorpje Néchin te pletter, op het gehucht Pré-Tasson, vlakbij de spoorlijn Doornik-Moeskroen. De piloot en zijn co-piloot, 2nd Lt Joseph N. Gates, stierven reeds tijdens de aanval. Ook S/Sgt Thomas W. Dynan (radiotelegrafist), en drie boordschutters - Sgt Bruce Nicholson, S/Sgt Truman C. Wilder en S/Sgt Bert E. Kaylor - konden niet aan de dood ontsnappen. De bommenrichter Lachasse kon samen met de boordmeccano, T/Sgt Erwin Wissenback, en navigator, 2nd Lt William J. Gise, per valscherm het vege lijf redden. Lachasse werd gevangen genomen, de twee anderen wisten via Spanje naar Groot-Brittannië te ontsnappen.

Datum: 
09/10/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Néchin
be
Type Locatie: 
Incident