B-17 41-2456 bij Averbode

Oberfeldwebel Adolf Glunz, een veteraan van de 4.Staffel van het Jagdgeschwader 26, vloog in de buurt van Diest en koos er zijn doelwit : “Patches”, de machine van 2nd Lt Douglas L. Mutschler. Eenmaal op voldoende afstand, vloog Glunz recht op de neus van de “Boeing” af. Zijn salvo’s waren uitermate goed geplaatst. Een bemanningslid van een andere B-17, Ed Burford, verwoordde een halve eeuw later het sang-froid van Glunz : " Ik vloog als navigator met de 305 Bomb Group. Toen we terugkeerden van Schweinfurt nam de Duitse piloot het vliegtuig naast ons, dat bestuurd werd door Douglas Mutschler. Ik kan je verzekeren : dit was één flitsende aanval door een eenzame FW 190, en dat terwijl de P-47’s in de buurt waren. Ik kan die man enkel bewonderen voor de manier waarop hij dit allemaal kon overleven…”

Addi Glunz landde om 18.05u. op Deurne. In zijn logboek noteerde hij “1 Boeing herausgeschossen”, wat hij nadien dan veranderde in “Abgeschossen”.

Hieruit kan men afleiden dat hij erin geslaagd was met één salvo de B-17 finaal uit de formatie te halen.

T/Sgt Anthony L. Buckley rapporteerde in 1945 : "

"Ons toestel werd geraakt door vijandelijke jagers en ging over in een tolvlucht. De linkervleugel stond in brand, de motoren 1 en 2 waren stukgeschoten"

De piloot, 2nd Lt Douglas Mutschler, en copiloot, 2nd Lt Edward L. Carter kwamen om in de wrakstukken; mogelijks werden ze gedood tijdens de Focke Wulf aanval. “Patches” explodeerde in de lucht en vond haar einde in een straal van zowat achthonderd meter op de Weefberg te Averbode. De overige bemanningsleden werden krijgsgevangen genomen. Bij vijf van hen gebeurde dit slechts de volgende dag. Drie anderen waren zwaar gewond en werden naar het Bordet-hospitaal in Brussel gebracht. Daar overleed op 19 augustus T/Sgt Carlton I. Boberg. Hij werd te Brussel begraven.

Wat overbleef van "Patches" werd begin september in het station van Zichem opgeladen door het Bergungskommando van Melsbroek. 

 

Piloot                         2/Lt Douglas L. Mutschler Gesneuveld. Begraven op 19 augustus. in Ehrenfriedhof St.-Truiden.

Copiloot                    2/Lt Edward L.  Carter       Gesneuveld. Begraven op 19 augustus in Ehrenfriedhof St.-Truiden.

Navigator:                  2/Lt William B. Bagwell     Krijgsgevangen op 18 augustus en in St.-Gilles gevangenis.

Bommenrichter         2/Lt Wendell D. Luce                     Krijgsgevangen op 18 augustus en in St.-Gilles gevangenis.

Radiotelegrafist         T/Sgt Whitney Simon                    Krijgsgevangen op 18 augustus en in St.-Gilles gevangenis.

Rugkoepelschutter    T/Sgt Carlton I. Boberg      Gewond en in Lazarett Bordet, overleden op 19 augustus en begraven te Brussel/Evere.

Rugkoepelschutter   S/Sgt Leo F. Quinlivan Jr.   Gewond en in Lazarett Bordet.

Staartschutter                       S/Sgt Erwin W. Grundman Gewond en in Lazarett Bordet.

Linker zijluikschutter          S/Sgt Meyer Baker               Krijgsgevangen op 18 augustus en in St.-Gilles gevangenis.

Rechter zijluikschutter        S/Sgt Anthony L. Buckley  Krijgsgevangen op 18 augustus en in St.-Gilles gevangenis.

 

Datum: 
17/08/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Weefberg
Averbode
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004
Logboek Adolf Glunz, via Eric Jan Bakker