Avro 504 N te Brasschaat - Raoul Vanpee en Gérard Cogniaux

Kapitein-vlieger Raoul Vanpee (°12 mei 1898 - Oostende) professor aan de Luchtvaartschool te Evere en zijn passagier onderluitenant-vlieger waarnemer Gérard Cogniaux (°11 augustus 1907) van het 3de Artillerieregiment, kozen die woensdag het luchtruim met een Avro 504N Lynx om boven de Polygoon van Brasschaat een artillerieschieting te observeren. Wat er verder juist gebeurde is niet duidelijk. De geraadpleegde dagbladen geven allen een verschillend relaas van het ongeval. De ene situeren de feiten in de voormiddag waar de andere het ongeval in de namiddag laten gebeuren. Was de bemanning net opgestegen, of was het tijdens de landing dat de Avro crashte? In elk geval stortte het toestel neer en vatte vuur toen het in aanraking kwam met de grond. Piloot en passagier, die door de hevige hitte niet uit de vuurpoel konden worden gehaald, werden verkoold van tussen de weinige stukken verwrongen ijzer die van hun vliegtuig overbleven, gehaald.

Naar verluidt bleek uit het onderzoek dat onderluitenant-vlieger Cogniaux met de sporen van zijn rijlaarzen in de stuurkabels verstrikt geraakt was (hij was immers artillerist en droeg dit klassieke schoeisel in plaats van reguliere laarzen...), waardoor de piloot de controle over zijn machine verloor. Kapitein-vlieger Vanpee rust op het Schoonselhof.

Datum: 
18/05/1932
Toestel: 
Personalia: 
Vanpee Raoul
Cogniaux Gérard
Locatie

2930 Brasschaat
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010