Aviator te Sint-Job in 't Goor

Baron de Caters bezat het monopolie voor de verkoop in België en Nederland van de Duitse tweedekker Aviatik onder de firmanaam 'Aviator' (eigenlijk een Duitse versie van de Farman tweedekker die door de Antwerpse firma Jero van de gebroeders Bollekens in licentie werd gebouwd).

De Caters schonk een vliegklare 'Aviator' aan Koning Albert I, die, zoals de baron het verhoopte, het toestel meteen aan de pas opgerichte militaire vliegschool schonk. Het was het eerste Belgische militaire vliegtuig.

Op dinsdag 22 november 1910 was luitenant Sarteel tijdens een over land vlucht als passagier met Alfred Lanser meegevlogen van St. Job naar Brussel. Toen het toestel amper één meter van de grond was, helde het plots sterk over, een vleugel raakte de grond en de Farman crashte met een vreselijk, akelig gekraak van spanten, stijlen en vleugelribben. Toen het opgeworpen stof weer ging liggen, verscheen Lanser huppelend met een verstuikte voet uit de brokstukken. Maar luitenant Sarteel werd tijdens de crash met zijn hoofd in volle geweld tegen het motorblok geslingerd  en hij bleef schijnbaar levenloos tussen de wrakstukken liggen. Hij werd bewusteloos weggedragen en met rinkelende bel in allerijl naar het nabijgelegen hospitaal overgebracht.

Aanvankelijk werd in de pers gemeld dat Sarteel bij dit ongeval zwaar werd gekwetst, maar achteraf bleek dat hij van zijn hachelijk avontuur slechts een schram op het gelaat en wat rugpijn had overgehouden. De zaterdag daarop kon de luitenant al zijn militaire dienst hernemen.

Luitenant Nélis, de man die de militaire piloten moest opleiden, was intussen door de Minister van Oorlog naar Frankrijk bij Farman in de leer gestuurd. Daarna hoefde men geen orakel meer te gaan raadplegen om te beseffen dat die opgeleide militair in zijn school het toestel zou introduceren waarop hij in Frankrijk had leren vliegen. De 'Aviator', zo vrijgevig (?) aan de koning geschonken door baron de Caters, werd ver in een hoekje van een loods opgeborgen en eindigde zijn bestaan enkele jaren later onder de vorm van bonenstaken in de moestuin.

Datum: 
22/11/1910
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Lanser Alfred
Sarteel Alfred
de Caters
Locatie

Sint-Job in ‘t Goor
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges, Pingouin Vole, (manuscript)
Major Walter, Vleugels boven Oostende, Flying Pencil, Erembodegem, 2010