Armand Bolline

Armand Anatole G. Bolline werd op 25 september 1907 geboren te Fallais (nabij Hoei). Als leerling-piloot vervoegde hij Wevelgem op 5 oktober 1926 waar hij deel uitmaakte van de 39ste promotie. Nadat hij in het begin van 1926 zijn civiel pilotenbrevet behaalde te Gosselies, zette hij zijn opleiding verder in de Vliegschool te Wevelgem. Daar behaalde hij de begeerde vleugels op 30 november 1926. Hij werd aangeduid voor de jacht en na een verblijf van iets minder dan twee jaar bij een “Cocotte” Jachtsmaldeel te Nijvel, vraagt en krijgt hij verlof zonder wedde. Als civiel piloot koopt hij enkele vliegtuigen waarmee hij dan zowat overal in het land vliegdemonstraties en luchtdopen geeft.

Maar gaandeweg raakte  Armand Bolline ook in vrij duistere zaken betrokken. Zo smokkelde hij met zijn toestel tabak vanuit West-Vlaanderen naar Frankrijk.  

Nog vreemder wordt zijn verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn boek "La Guerre secrète des Espions belges" wordt vermeld dat Bolline actief zou zijn geweest in het netwerk Benoît, dat geleid werd door commandant Hervé Doyen. Deze organisatie werkte reeds in 1941 aan het smokkelen van spionagerapporten van Brussel naar Zuid-Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar Bolline werd door de Duitsers gerecruteerd als "V-leute" (V stond voor Vertrauen).  Op 24 september 1942 ontsnapte hij uit België en via Lissabon arriveerde hij op 17 december van dat jaar in Groot-Brittannië. Was hij op dat moment een dubbelagent ? Nadien zou blijken dat hij werkte voor de Abwehr III, een afdeling van de Duitse contraspionage.

Armand Bolline werd uiteindelijk berecht voor de Belgische justitie en stierf in 1946 voor het vuurpeloton te Namen.

 

Personalia: 
Bolline Armand
Locatie


Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)
Debruyne Emmanuel; La Guerre secrète des espions belges, Racine, 2008
Strubbe Fernand; Geheime Oorlog 40/45, Lannoo 1992
Dank aan Piet Dhanens