Amerikaanse recordpiloot Frank Hawks in Haren

Tijdens het Interbellum stond Frank Hawks in het rijtje van piloten die internationale faam verwierven. Na zijn carrière als oorlogspiloot begon hij met een onwaarschijnlijk aantal records aan elkaar te rijgen - uiteindelijk zouden het er 214 worden. Steeds trachtte hij de afstand tussen twee plaatsen in een nieuw tijdsrecord te overbruggen. Vanaf 1930 deed hij dat met de Travel Air Type R Mystery Ship, een machine waarmee hij haast 400 km/u haalde. Het toestel was gesponsord door Texaco en was bekend als de Texaco N°13 (serienummer NR1313). Hiermee brak hij ondermeer het record New-York - Los Angeles, een afstand die hij aflegde in 12 u., 25 minuten en 3 seconden. In Amerika kende men stilaan het gezegde "Don't send it by mail... send it by Hawks."

In 1931 verscheepte hij de Texaco N°13 naar Europa. Op 18 april scheerde hij boven de Harense piste. De afstand Brussel-Rotterdam kostte hem nauwelijks 20 minuten, en Brussel-Croydon deed hij in één uur.

Frank Hawks verongelukte uiteindelijk in 1938, maar het toestel waarmee hij in Haren landde, hangt te kijk in het Museum of Science and Industry te Chicago.

Datum: 
18/04/1931
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Hawks Frank
Locatie

Evere
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
La Conquête de l'Air, mei 1931