Albert Van de Velde, bijgenaamd “Fiske” en “Van”

Albert van de Velde werd op 21 maart 1915 te Oudenaarde geboren als zoon van Hippolyte Charles Joseph Marie en Marguerite Marie Astrid Christiaens wonende te Oostende. Waarschijnlijk verbleef het jonge paar bij familieleden in Oudenaarde toen de baby geboren werd.

Achttien jaar later beëindigt Albert zijn Grieks-Latijnse studies aan het college van Kain (bij Doornik). Hij gaat dan te Brussel aan het Sint-Michielscollege studeren waar hij een wetenschappelijke opleiding volgt met het oog op het ingangsexamen tot de Koninklijke Militaire School.

Op 2 maart 1936 tekent hij voor een periode van twee jaar als vrijwilliger bij het leger en wordt hij leerling-piloot met de 73ste promotie van de Militaire Vliegschool te Wevelgem. Als soldaat leerling-piloot wordt hij toegelaten tot het varend personeel met de graad van gelijkgesteld korporaal. Op 10 september is onze piloot in spe korporaal leerling-piloot, gelijkgesteld met de graad van sergeant. Twintig dagen later ontvangt Albert het elementair brevet. Op 26 maart 1937 worden hem de pilotenvleugels opgespeld en krijgt hij er een streep bij.

Albert vervoegt nu een smaldeel van het 2de Luchtvaartregiment, tekent bij voor een nieuwe periode van twee jaar en wordt geassimileerd adjudant. Op 26 april vinden we hem als kandidaat beroeps Onderluitenant terug in de Luchtvaartschool te Brussel. Het hoger brevet behaalt hij op 8 juni 1939 en op 30 juni muteert hij naar het 1ste Luchtvaartregiment in Goetsenhoven. Zijn studie aan de Luchtvaartschool beëindigde hij met succes want op 1 juli 1939 wordt hij toegelaten tot de categorie van de niet benoemde beroepsofficieren. Hij behaalt het waarnemersbrevet en het is met de graad van onderluitenant Vlieger dat hij op 30 november 1939 naar het 6de Jachtsmaldeel van de IIIde Groep van het 2de Luchtvaartregiment muteert (6/III/2Aé te Nijvel).

Op 10 mei 1940, als de oorlog uitbreekt is hij met zijn smaldeel op het vliegveld van Het Zoute, Knokke.

Van de Velde vervoegt tijdens de Tweede Wereldoorlog 349 Squadron, waar hij uiteindelijk bevelhebber van wordt.

Personalia: 
Van de Velde Albert
Locatie


Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)