Albert G. Laforce

Albert Laforce werd op 11 november 1922 te Oostende geboren. Op 17 mei 1940 trok hij van Groot-Brittannië naar Canada. Hij nam deel aan 76 oorlogsmissies in 609 Squadron.

Hij 17,5 jaar toen de oorlog uitbrak in Oostende en Albert vluchtte met zijn familie naar Londen. "Het toppunt was dat we voor twee bommen vluchtten uit Oostende, en in Londen in volle Blitz terechtkwamen. In plaats van bommen te ontvangen, vond ik het beter om er te gooien. Ik besloot dan maar naar het leger te gaan. Maar ik werd meteen bij de grondtroepen ingedeeld.

Als kind kon ik als telegrambesteller al goed met morse overweg, en dus werd ik bij een TTR-eenheid ingelijfd.

Vandaar mocht ik naar het Air Depot Malvern. IHet moment dat ik het khaki mocht ruilen voor het blauwe uniform, leek wel de mooiste dag van mijn leven. Maar meteen was ik morse-instructeur. Uiteindelijk begon ik mijn 4 maanden durende vliegopleiding in de ITW Scarborough. In januari 1941 werden we voor onze voortgezette cursus naar Canada verscheept. Tien dagen later waren we in Halifax. Ik was zeeziek !

In Canada leerden we wat blizzards waren, maar doorgaans was het weer stabiel genoeg om te leren vliegen. Eerst vlogen we 120 minuten op Tiger Moth. In Medicine Hat ging het verder op T6 (240 minuten) en dan kregen we onze Wings. In onze school zaten zo'n 200 à 300 leerlingen, waronder 10 Belgen.

Met de Queen Mary waren we op 4 dagen Glasgow. In Harrowgate moest ik nog een uur vliegen op Spitfire in de Operational Training Unit.

Uiteindelijk zou ik Typhoon-vlieger worden. Dat vliegtuig was een "beest". Ik kreeg m'n cockpit drill, en bij m'n eerst solovlucht voelde ik me meer een passagier. Het was de zware motor die het vliegtuig beheerste - niet de nieuwbakken piloot !

In het Bristol Channel oefenden we drie à vier maal per dag met raketten : duiken van 8000' naar 2500' in 45°. Uiteindelijk bereikten we 1 meter trefzekerheid ! Hoogte van van afvuren was zeer belangrijk. We doken tegen  650 km/u; de hoogtemeter kon moeilijk volgen.

Ik werd ingezet boven Normandië, Frankrijk, België en Walcheren. Soms startten we 3x per dag, in slecht weer."

Daarne vloog Albert Laforce nog in 349 Sqn, hij werd instructuer Spitfire en Meteor. Zijn vliegcarrière eindigde in de 15de Wing, en hij werd Brigade Generaal.

Personalia: 
Laforce Albert
Locatie


Bronnen: 
Cynrik De Decker, gebaseerd op een interview met brigade generaal Laforce