Albatros bij Kortewilde - de dood van Leutnant Adam

Boven Houthulst bos spotte Jastaführer Adam hoe vijf Britse Sopwith Camels aanstalten maakten om een alleen vliegende Duitse Rumpler-verkenner aan te vallen. Adam dook met zijn zes kompanen onmiddellijk de Rumpler ter hulp, maar kwam te laat. De verkenner dook brandend naar beneden. De Albatrossen gingen wel in de clinch met de Camels.   

Bij hun terugkeer te Wevelgem stelden de streepstaarten vast dat de commandant mankeerde. Jastaführer Adam was laatst gezien bij Kortewilde (een gehucht tussen Vladslo en Boverkerke), toen hij brandend neerstortte.

Bij JG I en bij Jasta 6 in het bijzonder, heerste grote verslagenheid

Wat later kwam het bericht dat zijn verhakkelde Albatros DV – 5222/17 inderdaad bij Kortewilde was teruggevonden. Het lichaam van de eenendertigjarige luitenant lag, volledig van zijn vliegeruniform en laarzen ontdaan, in het struikgewas wat verder op. Het was duidelijk dat infanteriesoldaten vonden dat zij de warme kledij beter konden gebruiken dan de dode piloot.

Uit een Brits rapport blijkt dat Lt Adam werd neergehaald door een Camel van 45 RFC Squadron. De piloot, 2nd Lieutenant K. Montgomery, nam die dag deel aan zijn allereerste patrouille en behaalde meteen zijn eerste overwinning, en wat voor een! Nog volgens het rapport vloog de Albatros onmiddellijk in brand en viel volledig uiteen nog voor het de grond raakte.

Leutnant Hans Ritter von Adam, die in de run was voor het behalen van het zó begeerde Pour le Mérite, zou de enige Beier blijven met de Militär Max-Joseph Orden, die nooit het Pour le Mérite zou dragen.      

Op dinsdag 20 novemberom 11 uur ging in Kortrijkse Sint Jozefkerk aan de Aalbeeksesteenweg de eredienst door voor de gesneuvelde Lt Adam. Hij lag opgebaard, geflankeerd door een erewacht, zijn Ordenkissen aan het voeteinde van de kist. Na de eredienst werd de kist op een kanonaffuit geplaatst en in stoet naar het station gereden. Van daaruit werd hij met de trein naar Beieren gebracht en er op het Waldfriedhof te München begraven.

Datum: 
15/11/1917
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Adam Hans
Locatie
Kortewilde
Vladslo
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Vanoverbeke Lothair; De Pruisische Jagdstaffel 6 te Bissegem/Wevelgem in: Contact