AGO C-I

Deze tweezitsverkenner was een “Dreistiliges AGD-Kampfdoppeldecker”, een vliegtuig ontstaan uit een nogal excentriek ontwerp met duwschroef en dubbele staartbomen.

De waarnemer zat helemaal voorin in de neus van het stuurschuitje waar hij een onbelemmerd schootsveld had voor zijn Parabellum machinegeweer. Er waren slechts 22 van deze toestellen aan het front, maar de wilde geruchten die over de spookachtige AGO in geallieerde middens de ronde deden, vervulden de piloten van de Royal Flying Corps met diep ontzag voor het toestel. In zijn klassiek geworden boek “Wind in de Wires” heeft Grinnel-Milne een ontmoeting beschreven die hij in november 1915 had aan boord van een BE 2C met een “Two Tails”:

'Two Tails' (Twee staarten) was eerder een 'rare avis' (vogel), een toestel waaromheen een zeker mysterie zweefde. Voor zover ik weet was hij niet meer dan twee à drie keer in de lucht opgemerkt en slechts één keer was hij in een luchtgevecht betrokken geraakt. Hij vertoonde een zekere overeenkomst met de Shorthorn (Maurice-Farman), maar dan verbeterd en gemoderniseerd. In plaats van een naakt frame van staartdragers had hij twee keurige, gestroomlijnde rompen die de richtingsroeren en het stabilo droegen. Er werd beweerd dat hij minstens drie machinegeweren had en dat de voltallige bemanning bestond uit 'een half dozijn gentlemen met bolhoedjes' (bedoeld werd de Duitse crash-helm). Hij was in ieder geval snel met zijn Mercedes-motor die hem twee keer zoveel vermogen gaf als onze R.A.F.-motor. Daardoor had hij een veel beter klimvermogen dan de B.E.  Naar aanleiding van het eerste luchtgevecht met een AGO waren in de Britse pers onrustbarende berichten verschenen en in een geïllustreerd tijdschrift werd over een volle bladzijde een tekening afgedrukt van deze nieuwe en vreesaanjagende krachtpatser van de lucht. Bij de aanblik van dit vliegtuig dat glinsterde in het bleke gele zonlicht voelde ik een huivering door me heen gaan, dezelfde rilling van angst die de bemanning van een koopvaardijschip moet voelen als zij een vijandelijke slagkruiser ziet opduiken.

Toestel: 
Locatie


Bronnen: 
Major Walter, Vleugels boven Oostende, Flying Pencil, Erembodegem, 2010