Adolf Galland

Op 9 februari 1996 stierf te Remagen/Oberwinter één van de laatste legenden van de Luftwaffe : Adolf Galland. Deze jachtvlieger had in meer dan één opzicht een speciale band met België.

Galland werd op 19 maart 1912 te Westerholt geboren. Hij vervoegde al snel de Luftwaffe en streed in de rangen van het "Kondorlegion" aan de zijde van Franco. Hij vloog maar liefst 280 missies doorheen het Spaanse luchtruim. Zijn vroege oorlogservaringen stelde hij ten dienste van Görings strijdmacht, ervaringen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onontbeerlijk zouden zijn. Na de Poolse veldtocht werd zijn Jagdgeschwader 26 "Schlageter" tijdens de meidagen van 1940 boven België ingezet. In zijn naoorlogse bestseller Die Ersten und die Letzten beschreef Galland hoe hij toendertijd als Hauptmann en Geschwaderadjudant boven de regio Luik twee Belgische Hurricanes neerschoot. Recent onderzoek wees echter uit dat het hier twee Britse Hurricanes betrof.

Na zijn inzet tijdens de Slag om Engeland en zijn bevelvoering als Kommodore over het hele JG 26, werd Galland Inspekteur der Jagdflieger. Intussen vlogen zijn beide broers in hetzelfde Geschwader. Op 31 juli 1942 vertrok zijn jongste broer Paul vanop de Westvlaamse basis Moorsele voor zijn laatste missie; hij werd boven de Noordzee door een Spitfire neergehaald. Wilhelm "Wutz" Galland sloeg uiteindelijk op 17 augustus 1943, tijdens de beruchte Schweinfurt-Regensburg missies, aan boord van zijn Focke Wulf bij het Limburgse Hees te pletter. Enkele dagen later bracht Adolf Galland hem de laatste groet op de begraafplaats bij het vliegveld Brustem/Sint-Truiden.

Adolf Galland overleefde de oorlog met 104 overwinningen in 705 missies. Hij was intussen op de leeftijd van 32 jaar Generalleutnant geworden en kreeg de hoogste militaire onderscheiding : Ridderkruis met Eikenloof, Zwaarden en Briljanten. In 1945 viel hij echter uit de gratie van Göring en Hitler na een discussie over tactieken.

Na de oorlog werkte Galland zes jaar in Argentinië als raadgever voor de burgerluchtvaart. De toenmalige oorlogsvlieger zocht contact met zijn vroegere tegenstanders. "Dolfo" werd een graaggeziene gast op diverse luchtvaartsymposia, waar hij samen met zijn vriend Stanford Tuck en Douglas Bader lezingen gaf. Bovendien werkte hij samen met diverse auteurs die de geschiedenis van de luchtoorlog beschreven. Het meest bekend is zijn bijdrage tot de film "The Battle of Britain" (1968), waarin hij als technisch raadgever nog éénmaal in de cabine van een Messerschmitt Bf 109 "Buchon" kroop. Hij bleef echter vliegen tot op 75-jarige leeftijd.

Personalia: 
Galland Adolf
Locatie


Bronnen: 
Cynrik De Decker; Die Letzten von die Ersten Adolf Galland 1912 - 1996 in: Contact N° 2, 1996