69 Squadron (Melsbroek)

Het 69 Squadron werd opgericht in Malta in 1941. Van daar uit voerde het oorlogsoperaties uit in het Midden-Oosten en Italië.
Het had zich onderscheiden door de acties over Taranto waardoor het voor de Fleet Air Arm van de Royal Navy mogelijk werd de meeste slagschepen van Italië te beschadigen of tot zinken te brengen. Daarna viel het squadron de Italiaanse kruisers aan op zee als steun aan de grote overwinning
te Matapan van de Royal Navy. Na de invasie van Italië werd deze eenheid naar Sicilië gestuurd waar het ontbonden werd.
Uitgerust met de tweemotorige Mark XIII Vickers Armstrong Wellington (versie fotografische verkenning) werd het squadron opnieuw net op tijd operationeel om deel te nemen aan de invasie van Frankrijk.
69 Squadron vertrok uit Northolt via de Mulberryhaven te Arromanches naar de Amerikaanse “air strip A12” nabij Balleroi. Na de geallieerde uitbraak door de bres van Falaise, trok de eenheid naar het vliegveld van Glicy, net buiten Amiens.
Na de bevrijding van België in september 1944 verhuisde 69 Squadron verder oostwaarts naar Melsbroek, vanwaar het verkenningsopdrachten uitvoerde boven Nederland, Denemarken en Duitsland.

 

Organisaties: 
Locatie


Type Locatie: 
Vliegveld
Bronnen: 
Chuck Toomer/René Hoeben (vert.) - Dakota News 39, juni 2007